Clicky

Logo - Acacia Fysio plus Zorg

Blijf overeind vallen verleden tijd - Acacia Fysio plus Zorg

Blijf overeind, vallen verleden tijd

Vallen komt veel voor onder ouderen, maar gelukkig kunt u zelf veel doen om stevig op de been te blijven. Maak de kans op een val kleiner, zodat u zo lang mogelijk zelfstandig en vitaal blijft. Dat wil toch iedereen?

Wat is valpreventie?

Valpreventie is het voorkomen van vallen. Hierbij richt valpreventie zich op het wegnemen van de oorzaken in de omgeving en in de persoon zelf die de kans op een val verhogen. Als we kijken naar wat er echt werkt om vallen bij ouderen te voorkomen, staat beweging ruimschoots op nummer één. Dus, blijf actief.

En actief blijven is makkelijker dan u denkt. Veel oefeningen zijn eenvoudig te integreren in alledaagse activiteiten en kosten dus geen extra tijd. Ga bijvoorbeeld tijdens het aankleden 5 keer op uw tenen staan. De dagelijkse dingen thuis, maar dan net even anders. Ook handig in deze tijden van social distance. De flyer ‘Hup, in de benen’ geeft u nog enkele andere beweegtips om in huis te doen.

Maar er zijn meer manieren om aan meer beweging te komen. Neem de trap in plaats van de lift of de roltrap. Pak eens de fiets of benenwagen in plaats van de auto. Stap een halte eerder van de bus of tram dan normaal. Of kom elke ochtend in beweging met miljoenen andere Nederlanders tijdens “Nederland in Beweging” op NPO1. Bekijk ook eens de beweegposter ‘Bewegen naar Elkaar’ voor meer balans- en spierversterkende oefeningen.

Vallen Verleden Tijd

Daarnaast kunt u actief blijven door een beweegprogramma te volgen voor balans en spierkracht, zoals het Vallen Verleden Tijd programma voor thuiswonende ouderen. Tijdens dit valpreventieprogramma leert u op een leuke manier en samen met andere deelnemers om te gaan met dagelijkse valgevaarlijke situaties. Zo oefent u uw evenwicht. Helaas kan niet elke val voorkomen worden. Daarom krijgt u valtraining voor wanneer u toch mocht komen te vallen. Wist u dat deze valtechnieken ontleend zijn aan oosterse vechtsporten, zoals judo? Uiteraard leert u ook hoe op te staan na een val. Veelal wordt een valpreventieprogramma (deels) vergoedt door uw zorgverzekeraar.

Wat kunt u nog meer doen?

Naast actief blijven heeft VeiligheidNL nog 8 tips voor 65-plussers op een rijtje gezet om de kans op een val zo klein mogelijk te maken:

  1. Maak je huis veilig. Denk aan goede verlichting, een veilige trap en antislip.
  2. Bespreek je medicijngebruik regelmatig met je huisarts.
  3. Check je ogen. Laat regelmatig je ogen en je bril controleren.
  4. Hulp familie. Praat met je familieleden over hoe zij jou kunnen steunen.
  5. Stevige schoenen. Ook binnen: stevige schoenen, voldoende profiel en lage hak.
  6. Vitamine D op peil. Eet voeding met voldoende calcium, ga dagelijks naar buiten of neem supplementen.
  7. Check je valrisico. Zie onze blog over ‘Oorzaken van vallen’.
  8. Spieren aanspannen. Duizelig bij het opstaan? Span eerst je beenspieren aan tot de duizeligheid verdwijnt.

In deze coronatijd is valpreventie misschien niet het eerste waaraan u denkt. Maar nu we veel meer stil zitten dan anders, is beweging juist heel belangrijk. Herinnert u zich nog dat inactiviteit een grote risicofactor is voor het optreden van een val. De volgende boodschap komt dan ook niet zomaar uit de lucht vallen. Neem de stap, kom in beweging en blijf langer op de been!

Social Media

Kwaliteit