Clicky

Logo - Acacia Fysio plus Zorg

Is artrose slijtage

 

Is artrose slijtage?

Er bestaan veel misvattingen over artrose: artrose is slijtage, artrose komt alleen voor bij ouderen, alleen een nieuwe heup of knie kan het probleem oplossen, bewegen geeft schade in het gewricht en iedereen met artrose ervaart pijnklachten. Nothing could be further from the truth. Artrose is geen slijtage.

 

Wat is artrose en hoe ontstaat het?

De internationale benaming voor artrose is osteoartritis, maar in de volksmond wordt artrose dus vaak onterecht ‘slijtage’ genoemd. Artrose is een vorm van reuma en één van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen aan ons bewegingsapparaat. Men verwacht dat het aantal mensen in Nederland met de diagnose artrose de komende jaren alleen maar groeit door het toenemende aantal ouderen en aantal mensen met overgewicht in onze samenleving.

Inderdaad, het klopt dus dat artrose vaker voorkomt op hogere leeftijd. Toch kan artrose niet in één adem genoemd worden met veroudering. Ook jongeren kunnen last krijgen van artrose. Bijvoorbeeld na een meniscusletsel of door erfelijkheid. Een andere factor die een rol speelt in het ontstaan van artrose is het geslacht: vrouwen hebben meer kans om artrose te ontwikkelen dan mannen. Daarnaast is overgewicht een hele belangrijke risicofactor. Tot slot zijn blessures, te zwaar sporten, zware belasting, ontstekingsreuma en een aangeboren afwijking van invloed op het krijgen van artrose.

Artrose kan eigenlijk in alle gewrichten ontstaan, maar komt het meest voor in de hand en in het heup- en kniegewricht. Kenmerkend voor artrose is het verlies aan kraakbeen. Maar bij artrose wordt niet alleen het kraakbeen aangetast, maar zijn ook de botten, gewrichtsbanden en spieren rond het desbetreffende gewricht betrokken. Daarom kan men niet puur spreken van ‘slijtage’.

 

Welke klachten heeft iemand met knie- of heupartrose?

Om gelijk nog een misverstand de wereld uit te helpen… Niet iedereen met artrose hoeft pijnklachten te ervaren. De ene persoon met ernstige artrose heeft weinig tot geen pijnklachten, terwijl de andere met milde artrose veel pijn ervaart.

Iemand met artrose die wel klachten heeft, ervaart meestal (start)pijn en/of (ochtend)stijfheid in het gewricht. Andere klachten kunnen zijn: krakende gewrichten (crepitaties), instabiliteit, spierzwakte van de bovenbeenspieren, zwelling van het gewricht (door ontsteking) en standsafwijkingen (X- of O-benen). De pijn bij artrose komt echter niet van het kraakbeen. Deze bevat geen zenuwen en kan daarom geen pijn doen. De pijnt komt waarschijnlijk van omliggende weefsels en structuren. Deze pijnklachten kunnen vervelende gevolgen hebben voor activiteiten van het dagelijkse leven, zoals beperkingen in lopen, traplopen, gaan zitten en opstaan van een stoel. Een fysiotherapeut kan helpen bij het verbeteren van deze activiteiten.

 

De veranderingen in het gewricht zijn niet om te keren en worden vaak langzaam steeds erger. Dat klinkt niet erg motiverend, maar weet dat de pijnklachten als gevolg van artrose minder kunnen worden, ondanks dat de artrose niet weggaat. Het antwoord voor uw klachten is niet alleen een nieuwe heup of knie. De oplossing is goedkoper, namelijk fysiotherapie. Bewegen is dus niet schadelijk voor uw knie of heup, in tegendeel!

Social Media

Kwaliteit