De beste musea in Almelo

Wat heeft Almelo te bieden qua musea?

Almelo, gelegen in de regio Twente, heeft een rijke geschiedenis en cultuur. Hoewel vele tradities in het dagelijkse leven niet meer terug te vinden zijn, zijn er gelukkig wel nog de vele musea in Almelo waar je de nostalgie kan opsnuiven. Dit zijn de beste musea van Almelo.

Stadsmuseum Almeloraden

De geschiedenis van Almelo gaat helemaal terug tot de Middeleeuwen. Aan de hand van verschillende expo’s wordt telkens een onderdeel van die geschiedenis belicht. Van de belangrijke rol die de textielindustrie speelde in de geschiedenis van Almelo tot een verzameling aan brieven en dagboekfragmenten die het verhaal vertellen van de jodenvervolging tijdens de Tweede Oorlog.

Het Wevershuisje

Deze stadsboerderij dateert van het begin van de zeventiende eeuw. Het kleine huisje dient tegenwoordig als een museum die het belang van de textielindustrie tentoonstelt voor de geschiedenis van Almelo. Je vindt er onder andere een oud weefgetouw van 300 jaar oud, verschillende textielwerkvormen, spinnewielen en heel wat oude werktuigen. Op regelmatige basis vinden er ook demonstraties plaats van deze oude ambachten.

Bolletje Bakkerij Museum

Dit museum brengt je terug naar de tijd toen ze nog brood, koekjes, chocolade figuurtjes en marsepein bakten met beperkte middelen. De oude productie machines die worden tentoongesteld, brengen een gevoel van nostalgie teweeg. Vooral voor oudere bezoekers die deze werkwijze nog herinneren uit hun jeugd zullen hier hun hart kunnen ophalen. Na je bezoek kan je genieten van een heerlijk kopje koffie of gebak in de winkel naast de deur.

Museum van Katoen

Dit museum begon met een musical die trots en solidariteit tussen de lokale bevolking opwekte. Sindsdien is deze plek een ontmoetingsplaats geworden voor de lokale inwoners waar herinneringen en iconische voorwerpen worden gedeeld. Er is een ruimte waar ze exposeren over Nederlandse beroemde mensen die hun roots hebben in Almelo. Het museum is gratis.

Kruidenierswinkel Grootmoederstijd

Dit mini museum voelt aan als een kruidenierswinkeltje uit de jeugd van je grootmoeder. Het is eigendom van de plaatselijke verzamelaar Veenendaal en stelt allerlei voorwerpen die dateren uit de jaren vijftig tentoon. In de winkel en bakkerij hangt misschien niet meer de geur van brood, maar je kunt er nog steeds de nostalgie opsnuiven.

Klompenmuseum in Enter

Krijg je maar niet genoeg van musea? Dan zijn er gelukkig nog heel wat verschillende musea om te bezoeken op een korte afstand van Almelo. Een van de interessantste is het Klompenmuseum in Enter. Zoals de naam doet vermoeden belicht dit museum de geschiedenis van Nederland’s beroemdste schoeisel. Enter was ooit een dorp waar maar liefst 300 klompenmakers hun ambacht uitoefenden. Niet voor niets stond Enter bekend als het klompendorp. Met een bezoek aan dit museum duik je dan ook in de geschiedenis van de Enterse klomp en zijn makers.