Dry Needling

Dry needling richt zich op het  triggeren van spieren door gebruik te maken van dunne naalden. Hierdoor ontspannen spierverhardingen en verkrampingen.

​Waarom dry needling?

Dry needling is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het snel verlichten van pijn en laten ontspannen van spieren. Een spier die constant aangespannen is, kan erg pijnlijk aanvoelen en druk zetten op de zenuwen. Bij dry needling, “droge” acupunctuur, wordt een naaldje ingebracht in de spieren door middel van een speciale techniek. Zo’n naaldje in een spier zal de spier voor een moment laten aanspannen, en daarna heel snel laten ontspannen. Vaak kunt u meteen beter bewegen, met minder pijn.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur, omdat de fysiotherapeut niet gericht is op een ‘energie’ behandeling. Het enige wat een fysiotherapeut doet, is een naald aanbrengen in de “triggerpoints” in de spieren. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in de spier. Door de triggerpoints te laten ontspannen, volgt de rest van de spier snel en verlicht de pijn makkelijk. U krijgt van een therapeut dan vaak nog oefeningen mee om de spieren ontspannen te houden. 

Waarom dry needling - Acacia Fysio plus Zorg
De voordelen van dry needling - Acacia Fysio plus Zorg

De voordelen van dry needling

Dry needling kent vele voordelen ten opzichte van andere behandelvormen binnen fysiotherapie en ten opzichte van acupunctuur.

Ten eerste is het een eenvoudige manier om pijn snel te verlichten.

Meestal wordt het inbrengen van de naald amper gevoeld.

De spier trekt even kort samen, maar daarna is de pijn al een heel stuk verlicht, omdat de spier meteen ontspant.

Het is dus makkelijker, sneller en vaak ook minder intensief dan andere fysiotherapeutische behandeltechnieken.

U hoeft namelijk als patiënt niet veel te doen.

Met dry needling wordt pijn en verkrampte spieren snel en eenvoudig verminderd, zonder te veel gedoe.

Onderzoek & behandeling

Voor de fysiotherapeut gaat beginnen met het prikken met naalden, zal hij of zij eerst fysiotherapeutisch onderzoek moeten doen naar de klachten, de oorzaak daarvan en de bijkomende problemen. Heeft u bijvoorbeeld vaak hoofdpijn? Dat kan komen door een verkrampte spier in de nek. Dit begint met een gesprek waarbij de therapeut vraagt waar de klachten zitten, waar het vandaan komt, etc. Vaak worden de spieren ook onderzocht d.m.v. een palpatie die de pijnklachten zouden kunnen veroorzaken. Er wordt dan gezocht naar spierverhardingen, ook wel spierknopen, die vaak pijnlijk zijn en voelen als een verdikking van de spier. Dit wordt een triggerpoint genoemd, omdat deze plekken de pijn “triggeren” wanneer ze aangedrukt worden. Dit zijn de punten waar de fysiotherapeut de naalden in gaat zetten, om deze spieren te laten ontspannen. Soms is dit maar één punt, maar het kunnen er ook meer zijn.

De behandeling werkt volgens een eenvoudig principe. Het is gericht op het ontspannen van de spieren en deactiveren van spierverhardingen. Door een naald te plaatsen in de spierverhardingen of “spierknopen”, ontspannen de spieren, waardoor de pijn wegtrekt en de klachten vaak bijna meteen verminderen. Als de spierverharding aangeprikt wordt, kan het echter wel zijn dat de spier eerst nog kort aanspant, voordat deze ontspant. Hierbij kun je last hebben van een kort krampachtig gevoel. Andere bijwerkingen, zoals zweten of vermoeidheid, kunnen ook voorkomen, maar dit herstelt zich altijd snel.

Vervolgens krijgt u nog oefeningen en adviezen voor thuis, om te zorgen dat de ontspande spieren ook echt ontspannen blijven.

Uw dry needling therapeut

Heeft u een vraag, opmerking of een tip, laat het ons weten.

15 + 1 =