Clicky

Logo - Acacia Fysio plus Zorg

Een gezonde leefstijl - Acacia Fysio plus Zorg

Een gezonde leefstijl?

Iedereen weet het wel, een gezonde leefstijl? Dat is niet roken, gezond eten en veel bewegen. Maar wanneer doe je dat nou eigenlijk goed genoeg?

Aan de hand van het kompas BRAVO kunnen we een gezonde leefstijl uiteenzetten. Dit staat namelijk voor:

Beweging: bewegen is goed, meer bewegen is beter! Hierbij volgen we de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, NNGB: minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanningen uit voeren, minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen doen, stilzitten zo veel mogelijk voorkomen!

Roken (Drugs): Stop met roken. Hier zitten enorm veel gezondheidsvoordelen aan. Ook drugs zijn niet aan te raden bij een gezonde leefstijl. Gezondheidsrisico’s bij roken en drugs zijn onder andere de verhoogde kans op hart- en vaatziekten, longaandoeningen en beroertes. Ook vermindert het de conditie.

Alcoholgebruik: matig het alcoholgebruik. Het is niet alleen slecht voor het brein, er zitten ook erg veel calorieën en suikers in zitten.

Voeding: Gezonde voeding. Denk hierbij aan de schijf van vijf! Het is erg interessant om eens voor jezelf te gaan kijken of je hier aan voldoet, of waar je eventueel nog wat kunt aanpassen om zo een gevarieerder eetpatroon te krijgen.

Ontspanning: Wat ook erg belangrijk is en vaak wordt vergeten is voldoende ontspanning. Wanneer men aan alle leefstijlvoorwaarden voldoet maar niet voldoende ontspanning krijgt, kan het zo zijn dat iemand toch erg ongezond kan leven. Door onvoldoende ontspanning kunnen ziektes en psychische klachten optreden. Bedenk voor jezelf waar jij je ontspanning uit kan halen. Het kan door het lezen van een boek zijn, maar ook door bijvoorbeeld werk waar je energie uit kunt halen of sport! Ook je hoeveelheid effectieve slaap is erg belangrijk.

 

Is er een reden waarom u niet voldoende gezond kunt leven? Is het de drukte om u heen, gebrek aan kennis over gezonde voeding of gewoon het automatisme wat speelt? Maak het voor u zelf inzichtelijk! Heeft u hier vragen over of kunt u er zelf niet achter komen waar het mis gaat bij uw gezonde leefstijl? Neem dan eens contact op met de praktijk om een leefstijlcoach om advies of tips te vragen.

Social Media

Kwaliteit