Clicky

Logo - Acacia Fysio plus Zorg

Etalagebenen, wat nu?

Etalagebenen wat nu Acacia Fysio plus Zorg

De term etalagebenen is gevallen bij uw huisarts of specialist. Wat kunt u er dan zelf aandoen en wat kan een fysiotherapeut voor u betekenen? Welke behandeling helpt? Wanneer wordt u geopereerd? Deze vragen gaan we proberen te beantwoorden.

Medicatie bij etalagebenen?

Het voorkomen van erger vindt op diverse manieren plaats. Ten eerste zal de door de huisarts of specialist/vaatchirurg voorgeschreven medicatie gericht zijn op het verlagen van de bloeddruk; het verlagen van het cholesterol en het verminderen van de kans op het ontwikkelen van bloedpropjes (bloedverdunner). Voor de cholesterolverlager (een zogenaamde statine) geldt dat ook patiënten die geen verhoogd cholesterol hebben, deze medicatie krijgen. Omdat een statine ook bij een normaal cholesterol de kans op hart- en vaatziekten vermindert.

Onderneem zelf actie

Meer dan 25% van het totale risico op etalagebenen kan toegeschreven worden aan roken. Als u nog rookt, dat is het verstandig om hier zo snel mogelijk mee te stoppen. Roken beschadigd de bloedvaten, waardoor u sneller klachten krijgt en blijft houden. Een andere risicofactor waar u invloed op heeft is een ongezonde levensstijl: Eet gezond; let op u gewicht en ga meer bewegen!

Begin met lopen, zelfs al het pijnlijk is. Uiteraard is niet plezierig, maar de pijn die optreedt betekend niet dat er iets kapot gaat. Door dagelijks te bewegen, wordt de bloedtoevoer naar de spieren in de benen verbeterd. U zult merken dat u steeds langer een stukje kunt lopen zonder pijn te hebben. Dit vergt wel doorzettingsvermogen!

Check daarnaast ook regelmatig uw voeten op wondjes, zeker als u ook suikerziekte (diabetes) heeft. De reden hiervoor is dat herstel minder snel plaatsvindt en de wondjes eerder kunnen gaan zweren.

Fysiotherapeutische behandeling bij etalagebenen

etalagebenen behandeling - Acacia Fysio plus ZorgFysiotherapeuten hebben een speciale training gevolgd voor het behandelen van etalagebenen. Daardoor is dit een veilige en effectieve behandelmethode. U gaat onder begeleiding de doorbloeding, coördinatie en het uithoudingsvermogen van de spieren verbeteren. Met deze training wordt ook de algemene fitheid verbeterd. De gesuperviseerde looptherapie is gericht op het vertragen van verdere ontwikkeling van de slagaderverkalking en het vergroten van de pijnvrije loopafstand. Maar daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan een ongezonde leefstijl, zoals roken; ongezonde voeding en/of te weinig bewegen.

Vanaf 2017 worden 37 behandelingen voor looptherapie (voor mensen met etalagebenen) uit de basisverzekering vergoed. Hiervoor heeft u wel een verwijzing van huisarts of specialist nodig.

Ingreep in het ziekenhuis

Twee van de drie patiënten kunnen na het traject bij de fysiotherapeut zijn of haar gewenste activiteiten weer uitvoeren. Als met fysiotherapie niet voldoende resultaat wordt bereikt, is er de mogelijkheid tot een medische ingreep in het ziekenhuis. Dotteren is een voorbeeld van zo’n behandeling. Hierbij wordt een kleine ballon vanuit de liesslagader naar de vernauwde of afgesloten slagader geschoven. Als de ballon op de juiste hoogte zit, wordt ie opgeblazen. Hierdoor herstelt de bloeddoorstroming. Soms moet er een stent worden gebruikt, zodat de vaatwand in zijn opgerekte positie blijft.

Wanneer dotteren niet mogelijk is, zijn er nog andere operatieve opties als: schoonmaken van het bloedvat (endarteriëctomie); een omleiding (bypass) en in zeer ernstige gevallen, bij afstervend weefsel, een amputatie.

Conclusie

Medicatie is aanbevolen voor het verlagen van de bloeddruk en cholesterol, maar ook voor het verminderen van de kans op het ontwikkelen van bloedpropjes. Daarnaast is een gezonde levensstijl belangrijk om risico’s te verkleinen.  Fysiotherapeuten kunnen helpen met een training die speciaal ontwikkelend is voor mensen met etalage benen. Wanneer deze training niet helpt zijn er nog operatieve mogelijkheden om klachten te verminderen.

Social Media

Kwaliteit