kwik kwek kwak

De kans is groot dat je al minstens één keer in je leven last hebt gehad van je onderrug, want lage rugpijn komt nu eenmaal vaak voor. Dit is een reden om voortdurend te zoeken naar oplossingen om de pijn te verminderen. Soms zijn deze oplossingen wetenschappelijk benaderd en onderbouwd, maar niet onregelmatig zijn mensen zeer creatief van geest om hun pijn te verminderen. Hier een overzicht van drie publicaties in 2019 die aandacht hebben gekregen vanwege diverse redenen.

Kwik

De 6 ‘quick solutions’ of snelle oplossingen voor lage rugpijn worden door dagelijksevideos.nl beschreven:

Ongeveer 80 procent van de volwassenen heeft op enig moment in hun dagelijks leven last van rugpijn. De statistieken zijn alarmerend! Het is de meest voorkomende oorzaak van werken. Medicatie kan nuttig zijn maar het is altijd goed om ook enkele manieren te kennen die geen bijwerkingen hebben.

Wij bij Dagelijksevideos proberen altijd meer manieren te vinden om rugpijn te voorkomen en willen deze met je delen!

  1. Kat die zich uitstrekt met een stoel

De kattenrek kan de rug verlengen en de spanning in de spieren verlichten. Maar je kunt deze techniek verbeteren en een stoel gebruiken. Het is vooral leuk na een zware werkdag wanneer je niet genoeg energie hebt om yoga te doen of te stretchen.

Lees het originele artikel hier: 6 snelle manieren om van je rugpijn af te komen wanneer je bijvoorbeeld de hele dag hebt gezeten

Bij een aantal van deze tips kun je je nog iets voorstellen bij de werking hoe pijn te verlichten bij rugklachten. Zo ook bij het volgende artikel, dat wetenschappelijk is onderbouwd.

Kwek

Dit is een neurowetenschappelijke benadering met onder andere gedetailleerde uitleg wat er misloopt in het pijnsysteem (oftewel een hoop gekwek):

Anneleen Malfliet heeft een nieuwe therapie tegen chronische nek- en rugpijn getest. Die blijkt veel beter te helpen dan de standaardbehandeling.

‘Mijn ultieme droom? Chronische pijn de wereld uit helpen’, zegt Anneleen Malfliet. ‘Maar ik vrees dat dat onhaalbaar is. We worden steeds ouder en we brengen steeds meer tijd zittend door.’ Quod erat demonstrandum: ook wij zitten neer voor dit gesprek, op het departement kinesitherapie aan de Vrije Universiteit Brussel. ‘Ik weet dat je geregeld moet rechtstaan en de rug- en nekspieren moet activeren. Maar ik betrap mezelf er soms op dat ik veel te lang aan de computer blijf zitten.’

Volledig artikel: ‘Je rug sparen is niet de beste manier om met pijn om te gaan’

Over deze vorm van neurowetenschappelijke therapie is zo te lezen een poosje nagedacht en zit logisch in elkaar en waar wij als fysiotherapeuten zeker iets mee kunnen. Dit in tegenstelling tot het derde artikel dat we tegen zijn gekomen.

Kwak

Tja…, je zal het misschien niet geloven, maar er is echt iemand op deze wereld die het in zijn hoofd heeft gehaald om het door zijn eigen lichaam geproduceerde bearnaisesausje (kwak…) met een spuit bij zichzelf in de aderen te injecteren:

Talk about toxic masculinity: An Irish man wound up with a serious skin infection after injecting himself with his own semen, according to a recent report of his unusual case.

The 33-year-old told doctors that he had been giving himself monthly semen injections to “cure” his long-standing back pain, the report said. Needless to say, semen does not cure back pain.

In this case, the man had initially sought medical care after he’d injured his back lifting a heavy object three days earlier. It wasn’t until doctors gave the man a physical exam and noticed that his right forearm was red and swollen that the man admitted to regularly injecting himself with semen.

The man had most recently given himself three “doses” of semen, intravenously and intramuscularly. But the semen had pooled in the soft tissue of the man’s forearm, leading to a bacterial infection called cellulitis. Over a 24-hour period, the doctors noted, the swelling spread from the initial site of injection to cover most of the man’s forearm.

Bron: Man Gave Himself Semen Injections to ‘Treat’ Back Pain. Unsurprisingly, It Didn’t Work.

Het afgelopen jaar zijn we dus zowel lachwekkende als interessante ontwikkelingen tegengekomen op lage rugpijngebied en soms geldt ook hier: “Don’t try this at home!”.