Bovenstaand horen we wel eens, maar waarom is dit zo? Dat we met elkaar steeds meer zitten is bekend. Onder andere omdat ons werk steeds vaker digitaal gaat, we alles moeten administreren en dit doen we vaak op de laptop of computer. Daarnaast zitten we veel achter de telefoon of tablet en zijn we steeds minder vaak buiten te vinden. Dit geldt voor ouderen, maar ook zeker voor jongeren en zelfs al voor kinderen.
Dat te veel zitten slecht is voor ons lichaam is vast bekend. Het lijdt tot vermindering van spierkracht en conditie en het vergroot de kans op overgewicht, suikerziekte type 2 en andere aandoeningen aan het bewegingsapparaat zoals rugpijn of nekklachten. Uit een onderzoek bleek dat mensen die 11 uur per dag zitten, 40 procent meer kans hebben om voortijdig te overlijden dan mensen die 4 uur per dag zitten. Nederland behoort tot de landen waar de mensen het langst op een dag zitten. Gemiddeld is dit 7,4 uur per dag per persoon. Maar waarom is langdurig zitten zo slecht? Dit komt omdat de benen niet bewegen terwijl deze de grootste spieren van het lichaam bevat. Spieren zorgen voor een opname van vet en suikers maar wanneer dit niet gebruikt wordt zullen deze suikers en het vet in het bloed blijven zitten waardoor gezondheidsrisico’s op treden.
Wat tegenwoordig al veel gebeurt op werk en soms al thuis is dat er aanpassingen gedaan worden aan de werkplek, om zo de zituren te verminderen of om het zitten actiever te maken. Voorbeelden hiervan zijn een zitbal, zit/sta bureau of zit/sta stoel. Ook zie je dat sommige bedrijven hun meetings staand houden of dat er een fitnesszaal of fitnessabonnement aangeschaft wordt zodat werknemers zelf aan verbetering van spierkracht en conditie kunnen werken om zo klachten te voorkomen. Dit scheelt voor werkgevers omdat werknemers met een aandoening uiteindelijk meer geld gaan kosten.
Goed of slecht zitten bestaat niet. Het gaat er vooral om dat je niet te lang in dezelfde houding bezig bent, en op een manier zit zoals jij dat fijn zit. Wat vooral aan te raden is, is om je werkplek zo in te stellen dat je fijn kunt zitten. Maar wissel het zitten regelmatig af met een wandeling of verandering van houding. Zit zeker niet langer dan 2 uur achter elkaar en probeer daarnaast een actieve leefstijl aan te houden!
Heb je klachten aan het bewegingsapparaat en denk je dat het door je zithouding of langdurig zitten komt? Probeer deze houding dan te veranderen en vaak af te wisselen met staan of actief zitten. Kom je niet van de klachten af? Neem dan contact op met een van onze fysiotherapeuten voor advies over een actieve zithouding, oefeningen of tips!
Praktisch
Social Media
Kwaliteit